Bardo Coaching | Aarding is niet iets wat je doet, het is iets wat gebeurd.
Mogelijk kom je ze weleens tegen. De koud water zwemmers, de blote voeten lopers, de boomknuffelaars of de Wim Hof Ademhalers. Mensen die zo lekker in contact met zichzelf én de natuur zijn. Zij die de elementen op zoeken“ om lekker te aarden”en euforisch door het leven lijken te gaan. En mmmm, volgens mij lijk ik ook wel zo iemand te zijn.
De eerste zinnen van dit stukje zijn natuurlijk met een knipoog geschreven. Vooropgesteld, er is helemaal niks mis met het doen van oefeningen om te aarden. Integendeel, en zeker voor hoogsensitieve personen, is het een belangrijke manier om te ontspannen en contact met de grond te houden. Vliegen en fladderen is vrij gemakkelijk en vertrouwd, maar om in deze maatschappij te kunnen zijn is het houden van je voeten op de aarde minstens net zo belangrijk. Echter, hoe doe je dat dan? Aarden, gronden, je voeten op de aarde houden. Zonder daarbij afhankelijk te worden van aarding als doel op zich.
Om dat gevoel van aarding te ervaren zie ik veel mensen de eerder genoemde oefeningen (of varianten daarvan) doen. Hierbij wordt alleen vaak een denkfout gemaakt. De desbetreffende oefening wordt tot een object gemaakt. Het wordt een soort van doel. Wanneer ik in koud water zwem, dán voel ik me geaard. De verantwoordelijkheid komt daarbij buiten jezelf te liggen. Gevolg is dat er een soort afhankelijkheid ontstaat. Want “wanneer ik in koud water zwem dan voel ik me geaard” heeft dan ontegenzeggelijk tot gevolg dat wanneer je dat niet doet, je je niet geaard voelt. Wanneer je niet oplet, ben je daarmee continu eenzelfde soort rondje aan het lopen en heb je je aarding en daarmee je werkelijke vrijheid en geluk verbonden aan een specifieke situatie of activiteit. Hoe prettig de activiteit ook lijkt, je bent afhankelijk van een object geworden.
Aarding of gronding is uiteindelijk veel meer het gevolg van een innerlijk proces. Een proces dat zich in eerste instantie niet richt op objecten of activiteiten buiten jezelf. Het is het proces dat zich in de eerste plaats bezighoudt met vragen als: Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Wie zijn mijn ouders en waar heb ik gedurende mijn leven pijn en verwondingen opgelopen? Het zijn deze, of vergelijkbare vragen waarvan je, door ze alleen al te stellen, kunt voelen dat het je “omlaag” brengt. Je zakt in je buik, je bekken, je benen. Je zou het aarding kunnen noemen.
Als je er zo eens over nadenkt best logisch eigenlijk. Dat waar je vandaan komt, wie je familie is, hoe je opvoeding geweest is. Is nu eenmaal het fundament waarop je bent opgegroeid. Hoe leuk of niet leuk dat ook geweest is het wil gezien, gevoelt en vooral erkend worden. Het is zelfs cruciaal in het proces van aarding. Het is een innerlijk proces. Waarbij het erom gaat jouw gevoelens en ervaringen helemaal waar te laten zijn.
Wanneer je op deze manier naar aarding gaat kijken draai je eigenlijk heel je zienswijze om. Van gericht zijn op een object, iets buiten jezelf, dat je aarding moet gaan bezorgen. Neem je verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens en historie. Je maakt het tot een innerlijk proces, je zoekt het in jezelf en je gaat jouw eigen fundament verstevigen.
Aarding wordt daarmee niet langer iets wat je doet, maar iets wat gebeurd. Een gevolg. Laat het “doel” aarding los en richt je niet op objecten om je aarding te verzorgen. Maar stel jezelf de juiste vragen. Richt je aandacht naar binnen en onderzoek hoe jouw fundament eruit ziet. Erken dat wat je voelt, wat er gebeurd is, wie je ouders zijn, waar je vandaan komt, etc. En een geaard gevoel wordt het gevolg. Je zult zien dat je op een andere manier het koude water of op blote voeten het bos in zult gaan. Je komt niet meer iets halen, maar je laat de elementen je dat wat je nodig hebt komen brengen. Je bent geaard!
Wat hier boven staat is een proces. Het kost tijd, aandacht en vergt wat geduld. Maar is zeker niet onmogelijk! Fijn is het wanneer er iemand met je meekijkt en je zo af en toe de juiste vragen stelt. Dat is waar ik je bij Bardo Coaching mee kan helpen. Ik help hoogsensitieve 20-, 30- en 40ers de werkelijke reden van hun vastlopen te laten doorzien én te transformeren met constructief geluk en aarding tot gevolg.
Remko Smallenbroek | Bardo Coaching
www.remkosmallenbroek.com
Instagram: @bardocoaching
Facebook: @BardoCoaching